Összes, Receptek

Újévi lencsefőzelék Tibchili módra

Jöjjön az újévi lencsefőzelék Tibchili módra, ahogyan mi szeretjük.

Hozzávalók:

  • 0,5 kg lencse
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2,5 csapott evőkanál cukor
  • 1 dl olaj
  • 1 púpozott evőkanál édesnemes paprika
  • 4 db babérlevél
  • 1 púpozott evőkanál mustár
  • 4 púpozott evőkanál tejföl
  • só ízlés szerint
  • 2 evőkanál liszt
  • 5-8 dl víz
  • füstölt nyúlja (vagy bármi más füstölt csontos hús)
  • Tibchili chipotle őrlemény

Elkészítése:

A lencsét beáztatjuk annyi vízbe, hogy bőven ellepje (2-3-szoros mennyiségű víz, mint a lencse), és amíg egy kicsit puhul, addig elkészítjük az alaplevet:

Apróra vágjuk a vöröshagymát, összetörjük a fokhagymát, majd egy edénybe elezdjük karamelizálni a cukrot. Amint az megvan, mehet bele a vöröshagyma, a fokhagyma és az olaj. Amikor már enyhén barnás színt kezd kapni a vöröshagyma, akkor hozzáadjuk az édesnemes paprikát, kavarunk rajta egy kicsit és hozzáöntünk kb. fél liter vizet. Ezt követően mehet bele a babérlevél, a só, a füstölt nyúlja és a Tibchili chipotle őrlemény. Közepes lángon elkezdjük főzni, forrást követően alacsonyabb fokozatra lehet venni. A lencse egy jó 1,5 órát ázik, közben alacsony fokozaton főzzük a levet, jól kiadja az ízét a nyúlja és a chipotle is. (tekerj lejjebb, ott folytatom)

Ha nem szeretnél lemaradni a legfrisseb hírekről, akciókról és kedvezmény kuponokról, akkor iratkozz fel hírlevelünkre!

Légy szíves ezt a mezőt is töltsd ki!
Légy szíves ezt a mezőt is töltsd ki!
Az adatkezelési tájékoztató szerinti adatkezelés hozzájárulása nélkül nem tudsz feliratkozni a hírleveleinkre.

A 1,5 óra letelte után leöntjük a lencséről a vizet, majd az alapléből kivesszük a nyúlját és a babérleveleket, végül mehet bele a lencse, majd a tejföl és a mustár. Sűrű kevergetés közben addig főzzük, amíg a lencse meg nem puhul. Érdemes sűrűn kóstolgatni, nehogy szétfőjön. Szükség esetén tudunk még egy kis vizet adni hozzá, illetve sót.

Végezetül lisztes habarással sűrítjük, keverés közben még egy kicsit összefőzzük, majd tetszőleges módon tálaljuk, például sült virslivel, kolbásszal, vagy debrecenivel.

Jó étvágyat hozzá! 🙂

author-avatar

A szerzőről: Tibcsi

A Tibchili egyik alapítója vagyok, a mezőgazdasági munkák mellett én felelek ezért az oldalért is, illetve az enyém a social media és a marketing is :)