Chili fajták, Összes, Szezon 2019

Carolina Reaper – a világbajnok

Az előző posztban szó volt a chili csípősségéről, így most arra gondoltunk, hogy bemutatjuk a jelenlegi világrekorder chilit, a Carolina Reapert.

A Fort Mill-i PuckerButt Pepper Company nemesítette ki ezt a szörnyeteget, amely 2013 óta tartja előkelő első pozícióját a Guinness World Records-ok között, mint a világ legcsípősebb paprikája.

A hivatalos Guinness World Records szerint átlagos csípőssége 1,569,300 SHU, melyet a Winthrop Egyetem 2013-ban végzett vizsgálata állapított meg. A legcsípősebb darab csípőssége 2,2 millió SHU volt. Az eredeti keresztezett fajták a Bhut jolokia (a korábbi világcsúcstartó), valamint egy piros habanero voltak. A “Reaper” (Kaszás) nevet a “farkának” a formájáról kapta.

Az igazság az, hogy valóban iszonyat brutális. Az első harapás alkalmával érzel egy kis gyümölcsös édes ízt, de amint ezt elégedetten nyugtázod pofán vág a 1,5 millió SHU és gyakorlatilag olyan érzés tölt el, mint ha egy éppen kitörő vulkánt üzemeltél volna be a szádba. Véged.

Persze jöhet a kérdés, hogy mire jó ez már…

Nem egyformán reagálunk a kapszaicinre, nem mindenki érzi annyira csípősnek. Természetesen egy ilyen kategóriájú chilit nincs az az ember, aki ne érezne, de elsősorban nem is az a cél, hogy önmagában fogyasszuk TV nézés közben nassolgatva.

Kiváló alapanyaga lehet kölönböző szószoknak, illetve a belőle készült krémmel is lehet főzni – persze tudatában kell lenni annak, hogy gyakorlatilag olvadt lávával dolgozunk, ami a pokol legmélyebb bugyraiból szabadult a felszínre.

Egy kicsit kényesebb növény a gyengébb chiliket figyelembe véve, de hazánkban is termeszthető, mi is termesszük.

Melegigényes, a magok csírázáshoz is szükséges a 30 Celsius fok.

author-avatar

A szerzőről: Tibcsi

A Tibchili egyik alapítója vagyok, a mezőgazdasági munkák mellett én felelek ezért az oldalért is, illetve az enyém a social media és a marketing is :)